Czym jest norma ISO 22000?
Czym jest norma ISO 22000? ISO 22000 to norma zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Norma ISO 2200 jest normą zarządzania jakością, podobnie jak ISO 9001, ale o ile ISO 9001 ma na celu zarządzanie systemami zarządzania jakością i jest wspólna dla szerokiego zakresu branż, to norma 22000 jest ukierunkowana na bezpieczeństwo żywności i ma węższe zastosowanie, ponieważ jest ukierunkowana na łańcuch żywnościowy, od rolnictwa po przetwórstwo.

Wymagania opierają się na systemie ISO 9001 i są do siebie bardzo podobne, jednak ISO 22000 nadal zwraca większą uwagę na bezpieczeństwo i przydatność żywności, a nie na jakość.

ISO 2200 obejmuje HACCP, który pozwala analizować wszystkie możliwe zagrożenia i monitorować punkty kontrolne, ponieważ obliczanie ryzyka jest częścią poprawy bezpieczeństwa żywności, a znajomość skutecznych środków kontroli ryzyka jest kluczem do zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Gdzie ten standard ma zastosowanie?

Norma ISO 22000 jest przeznaczona do certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w organizacjach uczestniczących w łańcuchu żywnościowym, przetwarzających lub produkujących:
  • produkty o krótkim i długim okresie przydatności do spożycia,
  • składników żywności,
  • produkty pochodzenia zwierzęcego,
  • opakowań do żywności,
  • sprzęt,
  • środki czyszczące.

Kto potrzebuje standardu?

Często norma jest potrzebna tym, którzy są "wypaleni" i pilnie, bez względu na to, jak smutno to zabrzmi, można ostrzec się przed niepotrzebnymi zawirowaniami, na przykład, jeśli:
  • Nie masz pewności, że przeanalizowałeś wszystkie czynniki i ryzyko związane z produkcją i wprowadzaniem produktów na rynek.
  • Nie ma pewności co do wszystkich dodatków, składników surowców.
  • Nie można dokładnie określić, jak optymalne są przyjęte receptury.
  • Roszczenia ze strony klienta są coraz częstsze.
  • Czy produkt wchodzi na rynek międzynarodowy?
  • Kwoty ubezpieczenia w zawieranych umowach na dostawę produktów do klientów są kilkakrotnie wyższe niż kwoty, które są zwykle akceptowane, jeśli podobne przedsiębiorstwa posiadają certyfikaty zgodności z systemem zarządzania bezpieczeństwem, na przykład w systemie HACCP

Korzyści z ISO 22000?

W oparciu o powyższe, korzyści są widoczne gołym okiem:
  • Korzyści wewnętrzne:
  1. Standard opiera się na systematycznym podejściu, które wpływa na wszystkie kluczowe parametry bezpieczeństwa żywności na każdym etapie procesu technologicznego;
  2. Kontrola wszystkich aspektów wpływających na bezpieczeństwo oryginalnego produktu.
  3. Podział odpowiedzialności za zapewnienie środków bezpieczeństwa produkcji i przechowywania produktów spożywczych.
  4. Koncentracja głównych wysiłków i zasobów przedsiębiorstwa na zidentyfikowanych punktach krytycznych i kontrolnych.
  5. Terminowe stosowanie środków zapobiegawczych.
  • korzyści zewnętrzne
  1. Zwiększenie zaufania konsumentów do produktów.
  2. Rozszerzenie rynków zbytu.
  3. Zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa i produktów.
  4. Wzrost atrakcyjności inwestycyjnej.
  5. Budowanie silnej reputacji producenta bezpiecznej żywności wysokiej jakości
  6. Dokładne znalezienie punktów kontrolnych i uzyskanie nad nimi niezbędnego poziomu kontroli w odpowiednim czasie.
Nadal masz pytania? Skontaktuj się z nami
Zamknięta 10, 30-554 Kraków, Poland